İngiltere – Türkiye Bilgi Ortaklığı Konferansı İstanbul'da Yapıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi, British Council ve Yükseköğretim Kurulu ortaklığında düzenlenen İngiltere – Türkiye Ortaklığı Konferansı 3-4 Temmuz 2013 tarihlerinde, İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde yapıldı.

Konferansa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut KAVRANOĞLU, YÖK Başkanı Prof. Dr. GÖKHAN ÇETİNSAYA, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack OBE'nin yanı sıra iş dünyası liderleri, üniversite rektörleri, bilim parkı yöneticileri ve araştırmacılar katıldı.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, konferansın ikinci günü gerçekleştirilen üniversite sanayi işbirliği konusunun ele alındığı panelde yaptığı sunumda, sınai mülkiyet hakları, üniversitelerde yapılan araştırma ve patent sayılarını artırmaya yönelik Türk Patent Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Habip ASAN, geçmişte, sınai mülkiyet sisteminin unsurlarından birini oluşturan patent konusunda başvuru sayılarındaki artışlara önem verilirken bugün patent tescil sayılarının değil ticari hayata aktarılan patent sayılarının önem kazandığına dikkat çekti. Türk Patent Enstitüsü'nün patentlerin ticarileştirilmesi önündeki engellerin kaldırılması yönündeki faaliyetlerinden söz etti.

Avrupa Patent Ofisi, Avrupa Birliği İç Pazar Uyum Ofisi ve Türk Patent Enstitüsü işbirliğiyle başlatılan “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi”nden bahseden Prof. Dr. Habip ASAN, proje kapsamında üniversitelerde düzenlenen Senato Bilgilendirme Toplantıları, Farkındalık Seminerleri ve Eğiticilerin Eğitimi gibi etkinliklerle küresel rekabetin önemli araçlarından olan sınai mülkiyet hakları konusunda üniversitelerin üst yönetimlerinde farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.

Konferansta, teknoloji transferi, KOBİ'ler yenilik, telif hakları, patentler ve büyüme için gerekli becerilerin sağlanması, üniversiteler ve sanayi arasındaki etkileşim, yükseköğretimde araştırma faaliyetlerinin ticarileştirilmesi, standartlarının ve sonuçlarının belirlenmesi konusunda sanayinin üstlendiği rolün ne olması gerektiği gibi konu başlıklarında oturumlar düzenlendi. Yükseköğretim ve sanayi arasındaki ilişkilerde yer alan zorlukların ve sorunların işlendiği konferansta, Türkiye ve İngiltere arasındaki işbirliğinin artması ile bilgi ve yeniliğin nasıl güçlenebileceği ve bu şekilde her iki ülkede ekonomik büyümenin nasıl desteklenebileceği konuları ele alındı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir