Kara Deliğin Sırrı Çözülüyor

Kara Delikler uzayın en garip objelerinden biridir. Ortası kara yuvarlak olan ve etrafını ağır bulutumsu gazların kapladığı bu gizem, sonunda bilim adamları tarafından çözülüyor. Bulunan bilgilere göre aslında Kara Deliklerin yapısı hiç de karmaşık değil.

Bazı Kara Deliklerin etrafı o kadar kalın gaz ve toz bulutlarıyla kaplı ki teleskoplarımız içini veya oluşumun kendisini göremiyor. Ancak NASA veAvrupa Uzay Acentası ortak yapımı takımın çekmeyi başardığı X-raygörseller ile bulutların tam göbeğinde bulunan Kara Delik gözlenebilmiş.

15-12/20/kara-delik.jpg

Kara Deliklerin yapısı

Sabit, değişmez ve puslu yapıda olması beklenen Kara Delik, tam aksine seri gaz ve kum yığınlarının bir araya gelerek birbirine sıkıca tutunmasından oluşuyor. Gaz bulutu hakkında bilgi vermesinden çok akıllardaki en meşhur soru olan “Neden bazı Kara Delikler o buluta sahip değil?” sorusuna cevap veriliyor.

Bu uzun süreli gizemin çözülmesi için bilim adamları yıllardır donut teorisini ileri sürüyor. Buna göre Kara Delikler farklı gaz bulutu çevrelerine sahip değil, olay sadece bakış açısı ile alakalı. Donut şeklinin ortasını kara deliğin merkezi, donutun kendisini ise gaz bulutu olarak hayal ettiğinizde, bilim adamlarına göre bazen sadece kalın bulutların görülmesi, yan açıyla bakılmasıyla alakalı. Yani Dünya’dan görüş eğer Kara Deliğin tam üstünden görünümüne denk geliyorsa, kara delik ve etrafındanki bulut açıkça görülebiliyor.

Donut teorisi uzun süredir bu konuya açıklık getirmeye çalışan en yakınKara Delik teorisiydi. Şimdi ise bu bulutların sabit olmayan, hareketli ve parçalı yapıda olmasının bilinmesi, bu teoriyi daha da şekillendirecek. Çünkü eğer bu sistem doğruysa, yıllardır tahmin edilen açıyla alakalı olması durumu, yerini gerçekten değişken olan, her Kara Deliğin kendine özel farklı bulutlarının olması gerçeğine bırakacak.

Araştırmacıların sıradaki hedefi ise bu gaz ve toz yığınlarının neden ve nasıl bir araya gelebildiğini bulabilmek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir