Piller için yeni dönem!

fft2mm2655102

Güç ihtiyacının durmadan arttığı günümüzde, teknolojisi de işte böyle çağ atlayacak!

 

Günümüzde elektrikli arabalardan cep telefonlarına sayısız cihazda bulunan lityum iyon pil teknolojisinde önemli adımlar atılıyor.
Mevcut lityum iyon pillerinde lityum atomlarını depolamak için grafit maddesi kullanılıyor. Uzmanlar eğer grafitten daha yüksek performans sergileyen bir madde bulunabilirse pillerin kapasitesinin arttırılabileceğini söylüyorlar. Münih Teknik Üniversitesi'nden , bor ve silikon kullanarak daha yüksek kapasiteli pil sistemleri geliştirmenin mümkün olduğuna inanıyorlar. Grafitin depolama kapasitesinin altı karbon atomuna karşılık bir lityum atomu olduğunu, silikonun ise bunun tam on katı lityum depolayabileceğini söyleyen bilim insanları, silikonun kullanılmasını engelleyen şeyin bu süreç sırasında genişlemesi olduğu belirtiyorlar. Bu noktada saf silikon yerine bir seçenek arayan bilim insanları, bor ve silikondan oluşan bir karışım geliştirdiler. 100.000 atmosfer basınç ve 900 santigrat derecede arzulanan malzemeyi elde eden ekipten Tomas Fassler, malzemenin çok sert olduğu için elmasın yerine alternatif olarak da kullanılabileceğini belirtiyor.
Elde edilen lityum yapısı özgün olduğundan, ekibin başındaki iki bilim insanı Fassler ve Michael Zeilinger'in malzemeye verme hakkı bulunuyor. İkili çalışmayı yürüttükleri üniversitenin (Technische Universitaet Muenchen, TUM) adından esinlenerek malzemeye “tum” adını vermiş.

No tags for this post.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir