Fatih Projesinde İlginç Gelişmeler Spekülasyona Neden Oluyor

600px-Nuvola_apps_important_yellow.svgSon 2 yıldır bilişim sektörünün gündeminde büyük yer tutan Fatih Projesi, 8,5 milyar TL'lik hacmi ile heyecan yaratıyor ve herkesin dikkatle izlediği bir olay halinde. Hacmin büyüklüğü, izleyen ve içinde yer almak isteyen sayısını kabartıyor. Herkes her an patlayabilecek bir şaibe, skandal peşinde.

Son 2 yıldır bilişim sektörünün gündeminde büyük yer tutan Fatih Projesi, 8,5 milyar TL'lik hacmi ile heyecan yaratıyor ve herkesin dikkatle izlediği bir olay halinde. Hacmin büyüklüğü, izleyen ve içinde yer almak isteyen sayısını kabartıyor. Herkes her an patlayabilecek bir şaibe, skandal peşinde.

Bu nedenle de, bir gazetede birden bire “skandal” başlığı ile sunulan görevden almalar olunca, bilişim sektörü olayı mercek altına aldı, tartışmaya başladı.

Habere göre, görevden alınan kişi , Yeğitek Eğitim Bilişim Sistemleri Grup Başkanı Mesut Küçükiba. Küçükiba'nın Fatih projesinden sorumlu olması başlığı daha çarpıcı yapıyor. Yine habere göre Bakanlık kulislerinde Yeğitek Genel Müdürü Mustafa Koç'un da birkaç gün içinde görevine son verileceği konuşuluyor.

Ama olayın arka planını araştırdığımızda, 1 ay önce Müsteşarlığ atanan Doç.Dr.Yusuf Tekin ve arkasından 2 gün önce atanan Müsteşar Yardımcısı Asım Balcı'nın kendi ekibini oluşturmak üzere çalıştıkları, Genel Müdür Mustafa Koç'un yerine eski Türksat görevlilerinden birisinin adının zaten geçtiği ama bu ismin bazı eski konular nedeniyle reddedildiği, yine de aynı konuda çalışıldığı şeklindeki duyumlara ulaştık.

Diğer yandan Vatan gazetesindeki habere yansıyan bilgide; Yeğitek'te, dışarıdan getirilenler uzmanlara ve danışmanlara ödenen yüksek ücretler, aynı şekilde MEB'in kendi kadrolu hukukçuları olmasına karşın dışarıdan “hukuk danışmanlık hizmeti” altında 4 avukata 6 ay için 955 bin lira ödenmesi, Genel Müdürlüğün özellikle açık lise sınavları nedeniyle Müsteşar Yardımcılarını bile “sınav kuryesi” olarak Mekke'ye göndermesi, Genel Müdürlüğün hizmet binasında yapılan yenileme ve tadilatların maliyetler “skandal” olarak tanımlanıyor ve bu nedenle Küçükiba'nın görevden alındığı yerine Genel Müdürlük içinden Özkan Günday'ın atamasının yapılacağı not ediliyor.

Biz de merak ettik ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın son 6 aylık ihale harcamalarına[1] bir göz attık;

Ödenek Türü Bütçe İle
Tahsis Edilen
Ödenek
Miktarı (TL)
30 Haziran
2013 Tarihine
Kadar Yapılan
Toplam Harcama
Miktarı (TL)
Yapılan Harcamaların
Bütçeye
Tahsis Edilen
Ödeneğe Oranı
(%)
Mal alımları 1.942.811.325 65.820.626 % 3.38
Hizmet alımları 2.653.073.375 41.146.981 % 1.55
Yapım işleri alımları 2.447.284.900 1.005.317 % 0.04

Hükümetin gelmiş geçmiş en büyük projelerinden biri olan, her öğrenciye tablet ve sınıflarda tahta teknolojisi, yazıcılar sunulması ve 8,5 milyar TL'ye varan hacmi ile Fatih Projesi yerli-yabancı pek çok firmanın iştahını kabartıyor. Herkes olayı inceliyor ve tartışıyor. haberlerin ve atamaların da bu konuda tartışmalara neden olabileceği düşünülüyor.

Fatih Projesi konusunda, işlerin yavaş gitmesi ile ilgili eleştiriler var. Ancak projenin büyüklüğü yani yer alacağı alanın dağınıklığı ve büyüklüğü, sayıların yüksekliği yanısıra alınacak ürünlerin teknolojileri ve de en önemlisi bu projenin ülkemiz açısından “bilişim sektöründe bir üretici olma şansını yaratabilir” olması, projeye dikkatli ve hassas davranılması gerektiriyor. Bu da yavaşlığının nedeni olarak gözüküyor.

Tabi çekişmelerin yarattığı bazı bürokratik sorunları da duyuyoruz.

Ama umalım ki; bu son atamalar Fatih Projesine şu anda iddia edilenin dışında bir skandal, şaibe getirmesin. Bu tür spekülasyonlar şu anda konuşulmaya başlandı ve hatta spekülasyonlarda eski bir bakanın adı da geçiyor.

Ne de olsa eğer boşa gidecekse, harcanacak para 8,5 milyar TL. Yani az değil. Üstelik bu milletin parası. Yine bu milletin yararına, bilişim sektöründe bir basamak atlamasına yardımcı olacak şekilde harcanırsa çok iyi olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir